Logo van Gemeente Dongen

Verkiezing Europees Parlement 2024

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. U kunt dan stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. 

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. U mag stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie, 18 jaar of ouder bent en niet bent uitgesloten van het kiesrecht. Uiterlijk 14 dagen voor de stemming ontvangt u een stempas.

Bekijk de locaties van de stembureaus.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Waar stem ik voor op donderdag 6 juni 2024?

Op donderdag 6 juni kunt u stemmen voor leden van het Europees Parlement. Als u stemt bepaalt u dus mee wie de komende 5 jaar lid is van het Europees Parlement. Zo heeft u invloed op de besluiten die Europa neemt. 

 

Wie mag er stemmen?

Inwoners die op de dag van de verkiezing 18 jaar en ouder zijn mogen hun stem uitbrengen op donderdag 6 juni.

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Uw stempas ontvangt u uiterlijk donderdag 23 mei 2024 in de brievenbus. 

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen? (volmacht)

Kunt u niet zelf naar het stembureau komen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Een gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen en mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. U mag zelf kiezen wie u machtigt. De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) moet kiesgerechtigd zijn.

Er zijn drie manieren om iemand anders te vragen om voor u te stemmen (machtigen)

  • via uw stempas
    • U vult de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met degene die u wilt machtigen, dan weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt. 
    • Geef de gemachtigde uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een goed leesbare foto van uw identiteitsbewijs op een mobiele telefoon of tablet zijn. 
    • De gemachtigde laat de kopie van uw identiteitsbewijs zien op het stembureau. De gemachtigde moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien. 
  • via het digitaal machtigingsformulier (schriftelijke volmacht) U logt beide in met DigiD.
    • U en de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen het formulier in. Laat eerst degene die u wilt machtigen het formulier invullen voordat u dat zelf doet. Zo weet u zeker dat u de juiste persoon machtigt.
    • U kunt het formulier invullen tot en met maandag 3 juni.
    • De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij/zij voor u kan stemmen. Als de gemeente het volmachtbewijs heeft goedgekeurd, kan het volmachtbewijs niet meer worden ingetrokken.
    • De gemachtigde neemt het schriftelijke volmachtbewijs mee naar het stembureau. U hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs mee te geven.
  • via een aanvraag aan de balie in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Kies in de afsprakenmodule voor 'Informatie verkiezingen'. Dit kan tot maandag 3 juni 17.00 uur.

      Mijn stempas is kwijt, beschadigd of niet ontvangen. Wat moet ik doen?

      Heeft u uw stempas op 23 mei 2024  nog niet ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt, of is die beschadigd? Vraag dan zo snel mogelijk een vervangende stempas aan. Dit kan op twee manieren.

      • Vul het digitale formulier in. U logt in met DigiD. Dit kan tot en met uiterlijk maandag 3 juni.
      • Maak online een afspraak om een (vervangende) stempas aan de balie aan te vragen. Dit kan tot uiterlijk woensdag 5 juni 2024 12.00 uur. U kiest hiervoor in de afsprakenmodule voor ‘Informatie verkiezingen’.

      Mocht u alsnog uw oude stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen nog met de nieuwe stempas. 

      Zijn de stemlokalen toegankelijk voor iedereen?

      Alle stemlokalen moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Denk daarbij aan een oprijplank bij opstapjes of drempels, parkeervoorzieningen voor gehandicapten, stemhokjes met verlaagd werkblad, goede verlichting, een leesloep, etc. Hiervoor is een checklist. Alle stemlokalen zijn gecheckt op toegankelijkheid en deze voldoen aan de richtlijnen. Op de website waarismijnstemlokaal.nl ziet u per stemlokaal welke hulpmiddelen aanwezig zijn.

      Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

      Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om op internet op te zoeken waar politieke partijen nu precies voor staan. Of om een stembiljet te begrijpen. Daarom ontwikkelden Stichting Lezen en Schrijven samen met ProDemos de Verkiezingskrant in gewone taal. De krant heeft het Keurmerk Gewone Taal dat is toegekend door Stichting Makkelijk Lezen. Dit betekent dat de informatieve krant begrijpelijk is voor veel mensen.

      Meer weten over stemmen

      Liever geen krant, maar wil je wel meer weten over stemmen? De website hoewerktstemmen.nl geeft met filmpjes en gesproken tekst op eenvoudige manier uitleg over de verkiezing en stemmen. 

      Kan ik stemmen in een andere gemeente?

      Als u zelf in een andere gemeente dan de gemeente Dongen wilt stemmen, dan heeft u een kiezerspas nodig. Er zijn twee manieren om een kiezerspas aan te vragen

      • via het digitale formulier. U logt in met DigiD. Dit kan tot en met uiterlijk maandag 3 juni.
      • via een afspraak op het gemeentehuis
        • Maak online een afspraak om een kiezerspas aan de balie in het gemeentehuis aan te vragen. U kiest hiervoor in de afsprakenmodule voor ‘Informatie verkiezingen’.
        • Dit kan tot uiterlijk 12.00 uur op woensdag 5 juni 2024.